Puppycoaching

Er zijn veel hondeneigenaren die puppycoaching gelijk stellen aan een puppycursus. Niets is minder waar. Is een puppycursus een bont samenspel van vaak vele, hyperdrukke puppy’s (en soms meer volwassen honden) waarin het individu (dus ook de eigen pup) niet centraal staat; vaak zijn de trainers van dit soort cursussen nog voorstander van de al heel lang achterhaalde, en wetenschappelijk onderuit gehaalde, dominatietheorie waarin je je rol als baas moet opeisen en afdwingen. Brrrr! Bij puppycoaching gaat u 1 op 1 met een HBO opgeleide puppycoach aan de slag. En de kosten vallen daarnaast ook zeker mee. Sterker nog: het is de investering dubbel en dwars waard!

Een puppy is als een nieuw gezinslid. Hij kijkt eerst zijn ogen uit, probeert van alles, rent schijnbaar doelloos rond en bezorgd de nieuwe baas soms al snel grijze haren. Hoe vanzelfsprekend wij het vinden dat mensenpuppy’s minimaal tot hun 16de naar school gaan, bij hondenpuppy’s lijkt het tegenovergestelde waar. En dat terwijl iedereen wel een gezonde, goed opgevoede, stabiele en fijne hond wil. Waar, en van wie, moet hij dat dan leren?

Honden leren ontzetten veel van elkaar mits dat gedoseerd en begeleid aangeboden wordt door de baas. Daarvoor moet die baas oog gaan krijgen voor de vele (basale) signalen die honden duidelijk naar elkaar communiceren. Dit is niet alleen goed voor de band tussen baas en hond maar ook voor de contacten met andere honden en mensen. Hondengedragswetenschappers weten als geen ander dat de basis hiervoor wordt gelegd in de begintijd, als puppy!